17 Ağustos 2013 Cumartesi

Yemekler hazır, şimdi sofrayı kurabiliriz


     
        Bir yere akşam yemeğine davetli isek, salona girince ilk baktığım şey sofranın hazır olup olmadığıdır. Yemekler yetişmese bile o sofra hazır bir şekilde duruyor olmalı. Sizi bilmem ama benim için bu bir saygı göstergesidir. Konuklarla ilgilenmek yerine iki de bir de kalkıp sofraya bir şeyler eklemek açıkçası pek de hoş olmayan bir görüntü.
        Eğer akşam ya da öğlen yemeğine bir misafir ağırlayacaksak ve okulda yahut dışarıda değilsem sofrayı ben hazırlarım. Hangi yemek takımlarının çıkartılacağı, ona uygun masa örtüsü ve runnerlar, peçeteler, çatal kaşık takımlarının hepsini tek tek seçer, yerleştiririm. Ve sofra hazırlarken en dikkat ettiğim şey de daha önce aynı konuğa çıkartılmış olan takımları kullanmamaktır. Gelen konukları her ziyaretinde farklı bir sofrayla karşılamak onlara karşı yapılmış gayet güzel bir jest. Eğer tek bir yemek takımına sahipseniz sofraya her seferinde farklı bir demet çiçek koymak da aynı güzellikte olacaktır.
         Bugün sizlere masanızı hazırlarken ilham alabileceğiniz farklı sofra dizaynlarından birkaç örnek vereceğim,
        Bu sofra en klasik dizaynlardan. Masa örtüsü yerine amerikan servisler kullanılmış ama bence krem rengi düz bir örtü çok daha şık durabilirdi.
               25 Gorgeous Holiday Table Settings | table product design decorations  | table product design dining table decorations


     Şimdi de bıçaklar sağda mıydı çatallar solda mıydı diye her seferinde karıştıranlara küçük bir öneri, çatal kaşıklarınızı bu şekilde yerleştirmeye ne dersiniz ?

  25 Gorgeous Holiday Table Settings | table product design decorations  | table product design dining table decorations

     Sofrayı süslemek için şamdan yoksa kadeh var,

  unique and stylish Christmas Dining Table Decor Inspiration


    Benim gibi klasik tarzı sevenlere biraz fazla modern durabilir ama nihayetinde bu da bir fikir, nitekim yeşil elma her derde deva,

   Amazing Blue Green Dining Table Decor Ideas

    Bizler sofra kurarken masanın ortasına yerleştirilen şamdan, çiçek ve süsler yerine zeytinyağlı sarmalar, patlıcan salataları, barbunyalar koymaktan hoşlanırız. Doğal olarak bizce fuzuli olan ve karın doyurmayan eşyalar bir süre sonra vitrin çekmecesinde kaderlerine terk edilir. Ama siz ısrarla benim soframda çiçek olmazsa olmaz diyorsanız bu dizayn hoşunuza gidecektir,

  Dining Table Decorations

 

10 Ağustos 2013 Cumartesi

Cupcake dedik muffin çıktı !

    Cupcake dosyasında söylediğim gibi kendi cupcake'imi kendim deneyerek bulayım istiyorum. Fakat cupcake denemelerim genellikle muffinle sonuçlanıyor. İşte yine öyle bir deneme sonucu bu kekler ortaya çıktı. Diyebilirsiniz ki kekin üstünü süsleyince adı cupcake oluyor yani hala bir şey kaybetmiş değilsin. Fakat ben üstü tepelenip kabamayan bir tarif arıyorum ki istediğim süslemeyi rahatça yapabileyim. Bu kekleri yaparken, sağlık açısından bir zararı olabilir mi diye biraz önyargıyla baktığım silikon kalıpları kullandım ve doğrusunu söylemek gerekirse gerçekten çok pratikler ! Ve artık çoğu ünlü şef tariflerinde silikon kalıp kullanıyor. Daha önce başıma gelen kekin kalıba yapışma kabusu da bu sefer olmadı. Üstelik çok da kolay temizleniyorlar.

     


Kakaolu ve Vanilyayı Muffinler

Malzemeler

2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4 tepeleme çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un

Yapılışı

     Yumurta ve şekeri mikserle çırpalım. Üzerine süt ve zeytinyağını da ekleyip karıştırmaya devam edelim. Azar azar unu ekleyip kıvamını katılaştırmadan karıştıralım. Kıvamı nasıl bulacağız derseniz tahinden çok az daha koyu bir şekilde olması gerek. O kıvama gelince un eklemeyi bitirip vanilya ve kabartma tozunu koyup yağlamış olduğumuz muffin kalıplarına paylaştıralım. Ben bir kısmını kakaolu yapmak istedim o yüzden hamurun yarısını kalıplara koyduktan sonra kalan hamurun içine kakao ekleyip diğer kalıplara döktüm. 160 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirelim. Pişip pişmediğini kürdanla kontrol edebilirsiniz. Kürdanınız kekin içinden temiz çıkıyorsa muffinleriniz olmuştur. Afiyet olsun. 






8 Ağustos 2013 Perşembe

Fındıklı Kurabiye

   Bu yazıya nerede o eski bayramlar diye başlamak nasıl olurdu? Ya da cep telefonunuza gelen destan destan içi mayalı hamur gibi şişirilmiş samimiyetten uzak bayram mesajları metinleriyle ? Üzgünüm ama bunların ikisi de bana çok uzak. Başta yemek olmak üzere çoğu şeyden fedakarlık yapılarak geçirilen bu 30 gün sonunda gelen bayram bence aileniz ve sizin için en iyi şekilde geçmeli. İki dedem de hayatta olmadığı için biz bayramlarımızın ilk günü kahvaltı bile yapmadan öncelikle onların yanına uğrarız. Sonra da bütün aile kocaman bir masanın etrafında biraraya gelir saatlerce birlikte vakit geçiririz. Umarım sizin de bu bayramınız sevdikleriniz ve aileniz ile hiç unutmayacağınız güzel anılarla dolar. Bu anıları ileriye de saklamak için bol bol fotoğraf çekmenizi öneririm, çünkü sevdikleriniz bir zaman sonra aranızdan ayrılmaya başlayınca elinizde sadece o güzel anların birer kopyası kalıyor.
     
      Bugün sizlerle paylaşacağım lezzet hem bayramda çayın yanına hem de normal bir zamanda canınız kurabiye çekince hazırlayabileceğiniz pratik bir tarif. Annemin tarif defterinden çıkan bu kurabiye özellikle un kurabiyesi severler tarafından da oldukça beğeniliyor. 





Fındıklı Kurabiye
Malzemeler

125 gr. yumuşatılmış tereyağ
1 yumurta
1 küçük çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı fındık
Aldığı kadar un


Yapılışı

      Tereyağ, sıvı yağ, yumurta ve pudra şekerini karıştıralım. Üzerine kabartma tozu ve unu da ilave edip yoğurmaya başlayalım. (Unu azar azar ve yoğurdukça dökmenin faydası var). Hamur kıvam almaya başlayınca rondoda kurabiyede kaybalmayacak büyüklükte çekmiş olduğumuz fındığı da ekleyelim. Hamurdan ufak parçalar alıp yuvarlayalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye normal aralıklarla dizelim. Fırınınıza göre ufak değişiklikler gösterse de 160 derecede 25 dakika kadar pişirmek yeterli olacaktır. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri dökmeyi unutmayın, afiyet olsun.

6 Ağustos 2013 Salı

Cupcake Dosyası- Bölüm 3


    Ve geldik bölüm üçe... Daha önce bahsettiğim gibi bu bölümde de şeker hamurundan yapılan ve birazcık profesyonellik gerektiren tasarımlar yer alıyor. Şeker hamuru, yine pastacılık malzemesi satan dükkanlardan alabileceğiniz tadından çok kurabiye veya pastalarınıza kazandırdığı görünümle öne çıkan bir malzeme. Yapmış olduğunuz cupcake'i şeker hamuruyla kaplamak inanın bana hiç zor değil. İstanbul'a döndüğüm zaman deneyeceğim tariflerin bir kısmını şeker hamuru kullanarak yapacağım ve göreceksiniz ki ben yapabiliyorsam siz de kesinlikle yapabilirsiniz. Fakat yine de göz alıcı tasarımlar yapmak için bir profesyonelle çalışmak her zaman daha doğru bir karar.

   Soft tonlarda yapılmış olan bu cupcakelerin yapımı şeker hamuru ile ilk buluşmamızda bizi biraz zorlayabilir. Fakat tonları ve süslemelerin birbiriyle uyumu o kadar güzel ki tam davet sofralarına yakışır cinsten.





   Şimdi de evlilik hazırlıkları içinde olanlar için güzel bir önerim var. Eminim ki herkes düğünün farklı ve gelen konuklar için unutulmaz bir gece olmasını hayal eder. Bence düğününüz için özel süslemeli cupcakeler tam aradığınız türden olabilir. Gelen konukların masalarına şık bir süsleme ile konulan bu cupcakeler eminim ki herkesin çok hoşuna gidecek.




     Sıra geldi çocuklara. Şeker hamuru, çocukluğumuzda oynadığımız oyun hamurunun neredeyse aynısı, tek farkı bunun yenebilir olması. Eskiden annem kurabiye yapacağı zaman mutfağa gider onu izlerdim ve mutlaka hamurun bir kısmına ben şekil verirdim. Eğer bu cupcakeleri yapmaya karar verirseniz bence çocuğunuzu da yardıma çağırın, unutmayın ki küçük ellerin dokunuşu yaptığınızı her zaman daha lezzetli bir hale dönüştürür.
























3 Ağustos 2013 Cumartesi

Cupcake Dosyası- Bölüm 2

      Cupcake yapmak, tatlı yapmakla pek alakası olmayan herkesin şu zamanda en favori uğraşlarından olmuş durumda. Son günlerde internette tarif araştırma vaktimi cupcake yapılışlarına ayırmış bulunmaktayım. Ve şunu gördüm ki aslında pastanecilik işinde bizden çok daha gelişmiş olduğunu düşündüğümüz Avrupa ülkelerine ait yemek sitelerindeki tarif ve süslemeler ile bizimkiler arasında çok büyük farklar yok ve ülkemizde de bu işi gayet güzel açıklayan, anlatan siteler mevcut. Gördüklerim ve okuduklarımdan anladığım kadarıyla iyi bir cupcake süslemesinin yolu farklı uçlara sahip krema sıkma torbasına sahip olmaktan geçiyor. Lafı fazla uzatmadan ben size gözüme çarpan, yapılışının diğerlerine göre nispeten daha rahat olacağını düşündüğüm tasarımları göstereyim isterseniz. 
   Bu süslemeyi görünce açıkçası çok şaşırdım ve özellikle kullanmak istedim çünkü aynı tasarımı arkadaşımın doğum günü için uygulamıştım. Meğerse, tek değilmişim.

 Erica's Sweet Tooth » Chocolate Covered Strawberry Cupcakes
          
      Bu tasarım ise başta belirttiğim gibi krema torbası harikalarından ve klasik bir cupcake süslemesi, sade fakat şık. Üzerlerindeki süs şekerlerini ve böyle renkli kapları da fazla ücret ödemeden pastane malzemeleri satan yerlerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Duo de lectures | Duo de saveurs
   
    Şimdi de benim kullanmaktan en çok hoşlandığım tasarım şekline geldik. Üzerleri meyve ile süslenenlerden bahsediyorum. Hele ki çikolatalı cupcake yapmış üzerine bir de çikolatalı krema kullandıysanız son dokunuşu vişne, frambuaz, böğürtlen ve çok yakışacağını düşündüğüm kara dut ile yapabilirsiniz. Yani tıpkı bunun gibi,

Chambord Cupcakes

     Sizin için özel olan birine hazır ve her yerde bulunabilen bir şey almak yerine kendi el emeğinizi kattığınız ve manevi değeri olan hediyeler vermenin çok daha hoş olacağını düşünüyorum. Bu tasarım da öyle günlerde işe yarayabilir. 

Cherry Cordial Cupcakes

      Daha çok sayıda cupcake süslemesi internette ve yemek kitaplarında sizleri bekliyor. Üçüncü bölümde ise bu işi iyice öğrendikten sonra yapmayı planladığım ve genellikle şeker hamuru kullanılarak yapılan cupcakeleri sizlerle buluşturacağım.




1 Ağustos 2013 Perşembe

Cupcake Dosyası- Bölüm 1


    Beni tanıyanlar iyi bilir ki mutfağa girince yapmaktan en çok hoşlandığım şeylerden biri de, cupcake'ler ! Genelde cupcake görenler onu bir an önce mideye indirmeyi düşünürken, ben daha çok yapım aşaması ile ilgileniyorum. Acaba keki nasıldır, gıda boyası kullanmadan süslemesine nasıl renk verebilirim gibi soruları düşünmekten onları yemeyi düşünmeye fırsat kalmıyor. (Ama en sonunda ben de yiyorum tabii kaçırır mıyım hiç). Cupcake'ler tatlı seven sevmeyen herkesin ilk görüşte yüzünü gülümseten nadir lezzetlerden ve kesinlikle cupcake yapmak mutfakta çocukluğunuza dönmenin en kolay yolu.

       
                        

      Ben her cupcake yapışımda farklı süslemeleri kullanmayı seviyorum. Bunun için internette pek çok farklı cupcake tasarımı bulmanız mümkün. Ben de bu bölümde sizlerle farklı cupcake süslemelerini ve en önemlisi benim gibi yeni başlayanlar için yapımı kolay fakat göz alıcı cupcake yapımını paylaşmayı amaçladım. Bu ''Cupcake Dosyası'' başlıklı bölümün son kısmında da kendi oluşturacağım cupcake'i yapım aşamaları ile birlikte ayrıntılı olarak aktarmayı planlıyorum. Eğer siz de farklı tasarımlar bulmayı amaçlıyorsanız büyük kitabevlerinde satılan yerli ve yabancı mutfak ustalarının cupcake kitaplarına göz gezdirebilirsiniz.